İş etiği kavramı muğlak bir kavram değildir. Açık şekilde tanımlanan ve kurallar ile çerçevesi çizilen bir davranışlar yönetmeliğidir. İnsanın hem gündelik hem de iş hayatına kazandırabileceği kurallardan oluşur. Bu kuralları misyon haline getiren bireyin iş hayatındaki başarısı daha da farklı olabilir. İş etiği kuralları şunlar…
İş hayatında devamlılık ve zaman yönetimi oldukça önemlidir. İşe giriş ve çıkış saatlerine olabildiğince riayet etmek ve asla geç kalmamak öncelikler arasında bulunması gerekir. Zaman yönetimini iyi yapan bir kişi, kariyerinde başarılı olabilir.
İşyerinde en çok önemsenen hususlardan biri çalışanların karakteridir. Sürekli yalan söyleyen bir kişiye güven duyulması mümkün olmaz. Yine işini aksatan ve tembellik yapmayı işini yapmaya tercih eden kişilere de olumlu bir yaklaşım sergilenmez. Dürüst olmak, üretken ve dinamik olmak, işyerinde beklenilen ahlaki nitelikler arasında yer alır.
21.yy becerileri açısından da takım çalışması ve kolektif aklın önemi giderek daha da artıyor. Tek bir disiplin yerine, disiplinler arası iletişimle çok daha yaratıcı fikirlerin üretilmesi hedefleniyor. Bu nedenle bireysel çalışma yerine, takım çalışması konusunda becerikli kişilerin tercih edilebilirliği artırıyor.
İş hayatında fiziksel görünüşün önemi asla inkar edilemez. Bu nedenle kişinin kendisine dikkat etmesi, iyi giyinmesi ve hatta sağlığına dikkat etmesi oldukça önem ifade eder. İyi görünen bir kişinin de aynı zamanda etrafını çok iyi görmesi mümkün hale gelir. Kendisine dikkat etmeyen, kendisini önemsemeyen birisinin karşı tarafı görmesi, haklarını savunması ve koruması asla mümkün olmaz.
Bu dört önemli kuralla beraber; iletişim ve kurumsal beceriler, iş birlikleri, saygı ve tutum gibi davranışlar da iş etiği açısından önemlidir.